Groen beleggen loont nog steeds in 2013

( 4 Stemmen )
Groen beleggen loont nog steeds in 2013 4.3 out of 5 based on 4 votes.

Indien u belegt in zogenaamde groene fondsen, dan heeft de belastingdienst goed nieuws voor u. U hoeft dan namelijk tot een bedrag van € 56.420 geen heffing te betalen op het rendementsvermogen als alleenstaande en € 112,840 voor gehuwden, samenwonenden en geregistreerde partners en zou uw belastingvrije voet kunnen beďnvloeden. U zou nu net onder het gestelde belastingvrije bedrag van € 21.239 kunnen vallen. Dit bespaart u dan 1,2% over uw tegoeden boven de gestelde norm. Vanaf 2012 is de belastingkorting op groen beleggen al gekort en voor 2013 betekent dit dat de korting nog maar 0,4% bedraagt. Vanaf 2014 komt die korting volledig te vervangen. Wat niet verandert is het feit dat u nog steeds geen heffing hoeft te betalen over de eerste € 56.420, maar dit bedrag telt wel mee voor de vermogenstoets en kan dus gevolgen hebben voor uw zorgtoeslag.

Naast het groene sparen waren er nog een aantal belastingvrije spaarvormen, zoals sociale en ethische fondsen en culturele fondsen, maar die zijn in 2012 al komen te vervallen. Als u voor groenfondsen gaat moet er natuurlijk wel heel goed overdacht worden of al het vermogen in dit soort fondsen gestopt moet worden, want als dit vermogen als aanvulling op bijvoorbeeld pensioen gebruikt gaat worden dan dient er serieus rekening gehouden te worden met beleggingsrisico’s, zoals een verminderde waarde van de fondsen.

Hoe berekent u wat u aan belasting moet betalen

( 4 Stemmen )
Hoe berekent u wat u aan belasting moet betalen 5.0 out of 5 based on 4 votes.

De belastingdienst heeft op haar site een aardige gimmick waarmee u zelf kunt berekenen wat u aan belasting moet gaan betalen, met name nu er weer wijzigingen zijn doorgevoerd. De belastingvrije voet, of het heffingvrije vermogen is naar boven bijgesteld. Maar daar staat tegenover dat wanneer u teveel op uw rekening heeft staan u wellicht niet meer in aanmerking komt voor de zorgtoeslag.

Onderstaand geven wij u een rekenvoorbeeld, zodat u een idee heeft wat de belastingvrije voet in box 3 van de inkomstenbelasting betekent.

Aan het einde van het fiscale jaar bedraagt uw vermogen € 50.000. U heeft geen schulden. U trekt hier de belastingvrije voet van af. Nu moet u 30% belasting betalen over 4% forfait rendement, wat overeenkomt met € 345.

Uw vermogen op 1 januari bedraagt € 50,000
Belelastingvrije voet € 21,239
Basisheffing: € 50.000 -/- € 21.239 € 28,761
Forfait rendement 4% van € 28.761 € 1,150
Vermogensrendement 30% van €     1.150 € 345

Een uitvaartpolis als aftrekpost

( 4 Stemmen )
Een uitvaartpolis als aftrekpost 5.0 out of 5 based on 4 votes.

Om dicht mogelijk bij de belanstingvrije voet te blijven, kan het een idee zijn om een spaarrekening bij een uitvaartbedrijf te openen die speciaal bedoeld is voor een begrafenis of crematie. Zo’n uitvaartpolis geeft namelijk een extra korting van € 6.859. Een ander voordeel van de uitvaartverzekering is dat de nabestaanden geen zorgen hebben over de kosten van de begrafenis of crematie.

Vraag het de belastingdienst

( 4 Stemmen )
Vraag het de belastingdienst 5.0 out of 5 based on 4 votes.

Indien u vragen hebt omtrent uw belastingvrije voet, of het heffingvrij vermogen, dan kunt u altijd contact opnemen met uw belastingadviseur of neem direct contact op met de belastingdienst indien u de toelichting op de site van de belastingdienst moeilijk vindt te begrijpen. Een team van belastingexperts kunnen u zeker verder helpen.

Daarnaast is het verstandig om eens met een financieel adviseur te praten over uw vermogen en de gevolgen die alle heffingen en toeslagen voor uw vermogen hebben. Zij kunnen goede berekeningen maken wat het rendement van uw vermogen zou kunnen worden indien u wijzigingen doorvoert, zoals niet alles meer op een spaarrekening zetten. Het zou best zo kunnen zijn dat wanneer u uw vermogen verdeelt over bijvoorbeeld aandelen en een tweede of zelfs een derde huis, dat op langere termijn uw rendement beter en voordeliger voor u is. Helaas kan niemand voorzien hoe de economie eruit ziet in 15 jaar van nu, maar de kans is er tussentijds meer veranderingen in het belastingstelsel komen, om zo tegemoet te komen om de BV Nederland draaiende te houden.